– X Games Oslo-publikummet passer veldig bra til entreprenørskap.

Pål Magnus Tømmervold

Og det godt hjulpet av det som ble startet som en enkel norsk idé, men som i dag eksisterer i rundt 200 land. Om du har skolebarn (eller ikke?) har du trolig registrert det nettbaserte læringsverktøyet i undervisningen, Kahoot.

Forrige uke ble den prestisjetunge – og etter hvert mye omtalte – sportskonkurransen X Games Oslo avviklet i hjertet av Tøyen Startup Village. Arrangementet ble samtidig en vinner for adrenalinjunkies så vel som for nystartede virksomheter.

Den verdenskjente freestylestjernen Jon Olsson (33) var nemlig ett av trekkplastrene én av dagene, da et samarbeid mellom Oslo business region og IKT Norge samlet hundrevis av barn og unge i en konferansesal midt på Tøyen Torg (Hagegata 23).

– Prakteksempel

Den svenske entreprenøren representerte på sin side «Douchebags», som er ett av hans mange foretak.

-Han er et prakteksempel på hvordan X Games Oslo-publikummet passer veldig bra til entreprenørskap: kreative folk som er vant med å ta sjanser – og lykkes. Det var første gangen han representerte firmaet gjennom en kahoot, og det syntes han var veldig gøy, sier event-makeren Sigurd Ringstad (41).

Han driver til daglig byrået Happy Campers AS.  41-åringen har, som gründer, et prosjekt der firmaer kan bruke Kahoot til å markedsføre seg gjennom denne plattformen.

kahoot2

Sammen med Tøyen Startup Village ønsker han derfor også i fortsettelsen å vise frem startups for X Games Oslo-publikummet. Han forteller med stor glød hvordan Douchebags nådde ut til tilhørerne.

-De kunne bruke en kul Instagram-konto, med fine bilder, til å fortelle sin historie gjennom Kahoot. Etter ti spørsmål kjente for eksempel barn og unge til hele «brand-ideen» til Douchebags. sier Ringstad.

Sølvvinner engasjerte

Men også den den norske snowboard-stjernen Ståle Sandbech (22), som ble nummer 2 i slopestyle under OL i Sotsji  i 2014, var med digitalt under eventet. Ifølge arrangøren er bærumsgutten opptatt av læring.

– I Norge skjer 70 prosent av Kahoot-bruk i skolen – resten sosialt og på jobb. Ståle ble derfor utfordret i engelsk av en norsk videregåendeklasse, som hadde lagd en kahoot. Nå har faktisk over 3 000 skolebarn forsøkt å slå ham i engelsk, sier Ringstad.

Den tidligere sandvolleyballspilleren og snowboardentusiasten forteller at det ikke er tilfeldig at Oslo kommune har valgt å legge X Games Oslo til Tøyen, og legger til at han tidlig forstod at Kahoot ville passe bra inn som kanal i sin gründervirksomhet.

-Budskapet vi ville ha frem var at på Tøyen så skal det spire og gro av norske entreprenørfirmaer.  Det ville vi vise frem på X Games Oslo via konseptet Tøyen Startup Village. Stedet er en herlig plass som fortjener litt mer liv, og det finnes potensial, sier Ringstad, og fortsetter:

-At Oslo kommune har valgt å legge X games Oslo til Tøyen er ikke helt tilfeldig. Som event-maker er det ideelt å ha et sentrumsnært sted, ha god kollektivtilknytning, og en miks mellom det å oppleve arrangementet både innenfor gjerdet og fra den gode gamle gratishaugen.  Jeg tror det ble en god opplevelse for både de som betalte, og de som ikke gjorde det. Tøyen er derfor et glimrende valg, sier Ringstad.

Sosial triumf

Ettersom billettene til de daglige konkurransene ble revet bort, ble altså en storskjerm – i en konferansesal på Tøyen torg – et samlingspunkt for de unge.

-Mange av ungdommene og barna var dessuten veldig glad i å spille, og da spilte vi Kahoot. Da må man ha en god historie, der vi hadde to av slaget: X Games Oslo i alle varianter og norske startups, sier Ringstad.

Kahoot1

Om lag 500 personer var innom lokalet i løpet av fire dager. Et opplegg som ifølge arrangøren i år nærmest var dugnadsbasert, men som likevel ble hyggelige seanser for alle involverte.

-Vi hadde enkelt forklart besøk av startups, som hadde lagd en kahoot bestående av ti spørsmål. Da kahooten var ferdig, hadde en person vunnet quizen og som ble premiert. Men alle hadde lært noe om ideene til den aktuelle startupen, sier Ringstad.

Ønsker å skape liv utendørs

Nå drømmer han allerede om å ha ressurser til å skape engasjement rundt en scene ute på Tøyen Torg, for å treffe enda flere publikummere, om det blir et nytt X Games Oslo

-Events er en fantastisk måte å møte folk en til en. Jeg tror nettverk er alfa og omega for å lykkes om gründer. I dag handler det om å treffe noen som har lignende drømmer og ambisjoner som én selv, og da er du helt avhengig av å ha et miljø som kan gi deg det.

-For gründere er det i starten viktig å ha et rimelig sted å bo og jobbe. Det er jo allerede to steder som gjør det bra på Tøyen; Nord og Posthuset. Dette i en stil som kan passe et ungt firma. Ideene om å skulle kopiere suksesser fra for eksempel London (Hackney) og USA (Austin) vil kunne bli en perfekt match på Tøyen, avslutter Ringstad.

Share